Este vară acum și poate te gândești că vrei să pleci într-o vacanță binemeritată. Fie că alegi muntele sau un drum lung cu mai multe staționări, trebuie să te gândești înainte la ce fel de riscuri îți expui mașina.
Chiar dacă ne gândim că mașina noastră este nouă, nu putem garanta eficacitatea caroseriei sau a componentelor interioare pe drum lung. Cu toții vrem ca mașina noastră să reziste cât mai mult, să fie fiabilă. Să nu fim nevoiți să intervenim de multe ori cu fel-de-fel de reparații. Motorul este cel care leagă cele mai sensibile piese ale mașinii: injectoare, turbină, filtru de particule, baie de ulei etc. Fiind nucleul din care pleacă toate arterele principale în structura vehiculului, acesta trebuie protejat.
În caz că te-ai gândit ca anul acesta sau următorii ani să mergi în drum lung, îți recomandăm să îți echipezi partea inferioară a mașinii cu un scut metalic sau de oțel. Având în vedere că majoritatea mașinilor vin direct din fabrică atașate cu un scut de motor din plastic, acestea se deteriorează destul de repede la prima groapă sau lovitură mai puternică. Scutul de motor se poate achiziționa în funcție de mașina pe care o deții, astfel trebuie să cauți scutul pentru modelul mașinii tale.
La ce ajută, de fapt, scutul de motor?
Rolul său este de a păstra motorul intact în condiții de drum dificile, când mașina se deplasează pe un drum cu gropi, pietre sau denivelări. De asemenea, apă, noroi, crengi pe carosabil sau chiar obiecte din plastic pot afecta regiunile unde se află baia de ulei, casetele de direcție ș.a.m.d. Acesta sporește longevitatea mașinii și o face mai durabilă pe drumuri lungi.
De asemenea, pe lângă eventualele obiecte care ți-ar putea ieși în drum, posibilitatea de a întâlni gropi pe carosabil este foarte ridicată. Așadar, cu ajutorul unui scut de motor, baia de ulei și motorul se vor afla în siguranță.
Ploile abundente, materialul antiderapant sau praful de pe carosabil pot scurta durata de viață a pieselor mașinii tale. Având accesul liber către partea inferioară a mașinii, toate acestea pot facilita instalarea ruginii pe motor sau pe alte componente importante ale autoturismului tău.
Ce scut să folosești?
În piață există o gamă diversă de produse pentru fiecare autovehicul în parte. Scuturile din plastic și cele din metal au fiecare avantajele și dezavantajele lor.
1. Scutul din plastic
- este mai ieftin la achiziție,
- dar nu are viabilitatea metalului și nu poate fi reparat.
2. Scutul din metal
- are un preț mai mare,
- însă rezistă mult mai bine la lovituri și poate fi reparat prin sudură.
Ambele variante reprezintă o soluție pentru protejarea mașinii tale, iar montarea lor nu afectează în niciun fel performanțele motorului. Verificarea periodică a stării scutului mașinii și înlocuirea la timp în cazul deteriorării, poate rezulta o protecție îndelungată.
Există numeroase dăți în care autoturismul tău are nevoie de protecție suplimentară. Dacă partea superioară a acestuia este protejata etanș de capotă, și partea inferioară are nevoie de tot atâta protecție și atenție. Fără prezența scutului, nisip amestecat cu pietricele, apă, praf, obiecte mai voluminoase din plastic pot deteriora motorul și componentele legate de acesta.
Avantajele unui scut de motor sunt:
- nu necesită multă întreținere,
- poate fi ușor înlocuit,
- este eficient și ușor de găsit/achiziționat.
Așadar, dacă pleci în drumeție în orice perioadă a anului, asigură-te că ai și scutul asamblat la mașină!