Iarna își face loc ușor, ușor și își intră în drepturi. Odată cu ea vin și zăpada, temperaturile cu minus, poleiul și gheața la care se adaugă traficul orașului. De aceea este important să-ți pregătești mașina pentru sezonul rece. Siguranța și confortul tău primează, așa că îți prezentăm 5 aspecte la care trebuie să acorzi atenție pentru a conduce liniștit iarna aceasta.
Echipează mașina cu anvelopele de iarnă
Anvelopele de iarnă sau cauciucurile de iarnă sunt special concepute pentru sezonul rece. Ele oferă o aderență mult mai bună pe carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei. În timpul iernii ai nevoie de o distanță de frânare mult mai scurtă și de o rezistență crescută la temperaturile scăzute, iar pentru aceste lucruri au fost concepute anvelopele de iarnă.
Cauciucurile de iarnă sunt marcate cu inscripția M+S ori cu un desen cu un fulg de zăpadă/munte pe flancul cauciucului. Se montează toate patru, când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Ca interval optim, ele se păstrează montate din octombrie până în aprilie.
Lanțurile antiderapante sunt recomandate atunci când urmează să parcurgi un drum cu zăpadă tasată sau un drum montan dificil. Dacă nu urmează să te aventurezi cu mașina nu este nevoie să montezi lanțurile antiderapante. Pe un drum normal, unde nu este nevoie de ele, acestea pot dăuna anvelopei și carosabilului.
Verifică antigelul
Verifică nivelul antigelului din mașina ta! Este foarte important ca sistemul de răcire al mașinii să fie în perfectă stare de funcționare. Dacă nu ai mai schimbat lichidul antigel de 2-3 ani verifică dacă nu cumva punctul de îngheț al acestuia a crescut. Cel mai indicat este să îl schimbi sau să îl completezi dacă este vechi.
Când faci completări trebuie să folosești antigel identic sau cu o culoare similară.
Fă loc pentru cabluri electrice în mașină
Deși ești tentat să crezi că generațiilor noi de mașini nu li se mai poate descărca bateria din cauza înghețului, nu strică să fii precaut și să eviți situațiile neplăcute și costisitoare.
Dacă temperaturile scad brusc, există riscul să se întâmple acest lucru iar pentru puțină putere electrică ai nevoie de cabluri.
Cumpără materiale pentru deszăpezit
Peria pentru deszăpezit mașina este primul lucru de care ai nevoie înainte să pleci la drum cu mașina. Stratul de zăpadă trebuie îndepărtat din motive ce țin de securitatea ta și a celorlalți participanți din trafic, de vizibilitate și de confort.
După stratul de zăpadă poți găsi și un strat de gheață pentru care ai nevoie de racletă. Cu ajutorul racletei poți îndepărta stratul de gheață format pe parbriz, geamuri, oglinzi, etc.
Lichidul de parbriz trebuie să fie lichid special pentru iarnă pentru că acesta nu va îngheța peste noapte în recipient sau în duze.
Condu prudent
Felul în care șofezi trebuie adaptat la condițiile meteo și de drum. Chiar dacă ai mașina echipată cu anvelope corespunzătoare trebuie să acorzi mai multă atenție felului în care conduci și felului în care mașina răspunde la comenzi, astfel:
- Plecarea de pe loc trebuie să fie lină, echilibrează bine ambreiajul și accelerația în așa fel încât să nu pleci brusc de pe loc.
- Mărește distanța față ce alți participanți la trafic fiindcă spațiul de frânare de care ai nevoie pe zăpadă este mai mare.
- Folosește cât mai mult frâna de motor. Evită frânarea bruscă.
- Acordă o atenție sporită pietonilor. Nu uita că spațiul de frânare de care ai nevoie este mai mare.
Șofatul pe timpul iernii cere mai multă atenție și mai multe măsuri de precauție din partea tuturor participanților la trafic. Vei trece de sezonul rece cu cu ajutorul unei mașini echipate pentru condițiile meteo și cu ajutorul conduitei preventive. Drumuri bune!