Soluţii pentru atunci când sună telefonul şi eşti la volan

Odată cu reînnoirea Codului Rutier, şoferii au aflat că sunt sancţionaţi dur dacă folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. Mai exact, amenda poate ajunge până la 1.100 lei şi vine cu 2 puncte de penalizare sau, după caz, suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Această iniţiativă legislativă era necesară, atunci când deja au existat în România accidente rutiere survenite în urma transmisiilor live la volan, iar statisticile arată că şoferii merg atât de departe încât scriu şi trimit SMS-uri în timp ce conduc.

Modificarea din Codul Rutier survine după ordonanţa de urgenţă 11/2019, care spune că: 

“În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Folosirea telefonului mobil la volan nu este o practică de încurajat ci, din contră, de evitat. Niciun şofer cu simţ al răspunderii nu ar trebui să vorbească la telefon sau să trimită mesaje cât timp se află la volan.

Totuşi, contextul unui drum lung sau al unei urgenţe fac ca necesitatea unei convorbiri la telefon în timp ce eşti pe scaunul şoferului să devină o realitate. Ce se poate face în acest caz?

Foloseşte telefonul mobil atunci când nu conduci

Ordonanţa de urgenţă despre care am vorbit mai sus menţionează câteva situaţii în care, totuşi, şoferii nu vor fi amendaţi pentru folosirea telefonului mobil. Acestea sunt scenarii care intervin ca să ajute şoferii în necesitatea de a suna pe cineva.

  • Poţi folosi telefonul atunci când vehiculul este parcat. Bineînţeles, dacă nu este în mişcare, atunci nu există niciun pericol. Dacă maşina staţionează sau este parcată, atunci poţi vorbi la telefon fără grija că vei primi o amendă.
  • Poţi folosi telefonul când maşina se află la semafor. Atenţie, însă: vehiculul nu trebuie să fie în mişcare. Altfel spus, telefonul îţi este prieten dacă tocmai ai întâlnit culoarea roşie a semaforului. Însă, fii pe fază şi opreşte utilizarea sa când lumina semaforului devine verde.

Foloseşte ce îţi oferă automobilul

Chiar şi în lege se precizează că şoferii pot folosi telefonul mobil dacă este prevăzut cu dispozitive de tip “mâini libere”. Acestea sunt:

  • sistemul Bluetooth al maşinii pe difuzor - o metodă comodă şi eficientă, dacă nu eşti cu cineva în maşină. Atâta timp cât conversaţia nu devine stânjenitoare din cauza difuzorului, opţiunea este uşor de folosit. Deja multe automobile sunt dotate din fabrică cu sisteme integrate Bluetooth pentru telefon. 
  • conectare prin Bluetooth la căşti - o metodă la îndemână şi eficientă, indiferent de contextul în care îţi sună telefonul.
  • conectare la căşti cu fir - preferate de unii şoferi, sunt eficiente atâta timp cât firele nu încurcă condusul. 

Scopul tuturor acestor opţiuni este să nu foloseşti telefonul cu mâinile, chiar dacă tastezi, îl atingi sau priveşti ecranul. 

Din păcate, unii şoferi aleg să folosească un suport pentru telefon sau să ţină telefonul în mână şi să poarte conversaţia cu telefonul pe difuzor. Această metodă este neconforabilă şi poate distrage uşor atenţia de la condus. Plus că, la un moment dat pe parcursul conversaţiei, mâna va atinge telefonul.

Siguranţa ta şi a maşinii stă în mâinile tale

Cel mai important motiv pentru care această modificare a Codului Rutier s-a scris şi publicat este legat de siguranţa în trafic. Bineînţeles, fiecare şofer controlează o mică parte din această siguranţă. 

Folosirea telefonului mobil poate distrage atenţia de la scopul de a conduce eficient şi atent. De aceea, încurajăm şi susţinem metodele de folosire a telefonului care nu interacţionează cu legea, atunci când o conversaţie este necesară.

Update cookies preferences