Oglinda retrovizoare, ochii mașinii tale

Prima apariție a unei oglinzi retrovizoare se face, culmea, într-o carte în anul 1906. Dorothy Levitt și a sa carte „The Woman and the car” aduc într-o lumină mai largă cititorilor conceptul de oglindă retrovizoare. 8 ani mai târziu, aceasta este introdusă de producătorii de autoturisme.

Nimeni nu se aștepta cât de multă importanță vor avea aceste piese exterioare ale mașinii. Cicliștii, motocicliștii și pietonii au devenit, odată cu folosirea constantă a oglinzilor retrovizoare, păziți de accidente. 

Oglinda retrovizoare se montează pe automobile și alte vehicule, proiectată pentru a permite conducătorului auto să vadă în spate, pe lateral sau prin luneta vehiculului. Astfel, în mod analog avem: 

  • Prin oglinda din stânga se pot urmări vehiculele care pot depăși automobilul în care te afli;

  • Prin oglinda din dreapta se pot observa vehiculele pe care le-ai depășit deja;

  • Prin oglinda interioară (centrală) se pot observa vehiculele din spatele mașinii, acela care intră într-un unghi mort pentru oglinzile exterioare. 

 

Oglinzi retrovizoare de exterior și de interior

Oglinda retrovizoare de interior

Este făcută din sticlă plată și reflectă exact ce se întâmplă în spatele tău. Imaginea reflectată nu este distorsionată, ceea ce ajută la evaluarea distanței și viteza traficului din spate. Aceasta se ajustează atunci când mașina staționează, iar șoferul este în poziția sa corectă de condus. Ea trebuie să încadreze întreg geamul din spate al mașinii sau, dacă nu se poate, partea superioară a acestuia.

Oglinda retrovizoare de exterior

Este făcută dintr-o oglindă convexă, pentru care se folosește sticlă curbată. Oglinzile convexe oferă un unghi mai mare de vizibilitate, dar îngreunează aprecierea distanței și a vitezei mașinilor din spate. Acestea par mai mici și mult mai departe decât sunt în realitate.

Oglinzile de exterior se ajustează astfel încât, dintr-un minim de mișcări ale capului, se poate extrage cea mai bună reflexie. Poziția corectă este atunci când se poate vedea prin oglindă o bucată mică din suprafața mașinii, în timp ce linia orizontului e vizibilă în mijloc.

Ce este unghiul mort al unei oglinzi?

Oglinda retrovizoare oferă o vizibilitate de doar 15-17 grade, existând astfel un „punct mort" - zona pe care șoferul nu o vede în spatele vehiculului. 

Majoritatea accidentelor care se produc la schimbarea benzii de circulație sunt cauzate de nerecunoașterea sau ignorarea asigurării în unghiul mort. Trebuie știut faptul că în cazul în care pe banda stângă sau dreaptă se află la foarte mică distanță un autovehicul, acesta se poate afla în zona lipsită de vizibilitate a oglinzilor. 

Cum scăpăm de unghiul mort? 

Pentru un șofer cu experiență, asigurarea părții laterale și dorsale se face în câteva momente. De asemenea, înțelegerea limbajului în trafic și intențiile de manevră sunt și ele imediat înțelese. Pentru un începător însă, privirea repetată, interpretarea corectă a imaginii și învățarea stilului defensiv sunt câteva dintre variantele care oferă mai multă siguranță în trafic. 

Privirea repetată în oglinzile retrovizoare

Chiar dacă ai puncte moarte de vizibilitate, oglinzile retrovizoare trebuie folosite constant pentru eventualele măsuri de prevenție. De asemenea, în cazul în care accelerezi, frânezi, schimbi direcția, întorci, oprești sau te apropii de un potențial pericol ce determină folosirea oglinzilor retrovizoare, ai obligația să le verifici. 

În mod normal, verificarea oglinzilor trebuie să se facă în mod natural, nu doar în preajma unui pericol iminent. Această obișnuință trebuie să se concretizeze încă de la început într-un mecanism. Unul de apărare și prevenție. 

La mersul în linie dreaptă, privirea trebuie orientată mereu înspre linia de mers însă, ca șoferul să se ancoreze corect în trafic, acesta trebuie să urmărească în mod treptat părțile laterale și dorsale ale carosabilului. Privirea în oglinzile retrovizoare nu trebuie să dureze mai mult de 2-3 secunde, pentru a se evita pe cât posibil pericolul de accident sau frânarea bruscă. Intervalele trebuie să fie scurte, reluate la fiecare 6-7 secunde. Această conștientizare continuă ajută la cunoașterea atât vehiculelor din spate, cât și a celor de lângă tine, evitând astfel un pericol surpriză.

Interpretarea corectă a imaginii

În cazul iernii, oglinzile retrovizoare se pot aburi, creând astfel eventuale pericole. Dezaburirea constantă este absolut necesară, dat fiind faptul că oglinzile reprezintă principalul echipament de protecție în cazul pericolelor ce vin din exterior. Cu toate acestea, există anumite tipuri de oglinzi care au un sistem de încălzire încorporat, eliminând problema înghețului. În cazul acesta, observarea carosabilului pe toată durata șofatului crește considerabil. De la începutul folosirii constante a oglinzilor și până la sistemul încorporat de dezaburire a acestora, metodele de prevenire și protecție a vieții celor aflați în mașină au căpătat o evoluție ascendentă. 

Interpretarea imaginii corecte pe șosea este inerentă evoluției oglinzilor retrovizoare. Sunt câteva detalii sugestive care țin de cât de bine privești în lateralul și în spatele tău:

  • Creșterea imaginii reflectată în oglindă a autovehiculului din spate este un indiciu al vitezei sale de deplasare;

  • Dacă creșterea este nulă, înseamnă că vitezele celor două vehicule sunt egale;

  • Dacă această creștere este rapidă înseamnă că vehiculul care vine are o viteză de deplasare mare.

Concluzie

Așadar observăm importanța crucială a oglinzilor retrovizoare. Iată mai jos un mic rezumat al importanței consultării oglinzilor înainte de orice manevră pe care vrei să o desfășori în trafic: 

  • Pornirea de pe loc – verifică toate oglinzile, uită-te și peste umărul tău drept;

  • Schimbarea benzilor – verifică toate oglinzile, uită-te și peste umăr ori în dreapta ori în stânga, în funcție de direcție;

  • Depășirea – verifică toate oglinzile, cu atenție mai mare către oglinda exterioară, pentru a te asigura că nu e cineva din urmă care vrea să te depășească în același timp;

  • Întoarcerea stânga sau dreapta – în funcție de direcția spre care întorci, verifică oglinda interioară și pe cea exterioară respectivă direcției;

  • Încetinirea sau oprirea – asigură-te că șoferul vehiculului din spatele tău îți știe intențiile atunci când vrei să oprești sau să reduci viteza de deplasare;

  • Părăsirea mașinii – verifică oglinzile și punctul mort înainte de a deschide ușa pentru a te asigura că nu trece un alt vehicul.

Te sfătuim ca atunci când conduci, dar și înainte de a te urca la volan, să îți iei toate măsurile de precauție necesare siguranței tale și a celor ce te însoțesc în mașină.

 

Update cookies preferences