De ce este important să semnalizezi în trafic?

Să luăm următoarea situație: un șofer oprește brusc pe o șosea intens circulată. Șoferul din spate care nu este atent nu observă că cel din față a oprit, pentru că totul s-a întâmplat foarte repede și lovește autoturismul. Cine este vinovatul? Cel care nu a fost atent la drum sau cel care a oprit, pentru că nu a pornit semnalizatoarele de avarie? 

Acesta este un caz din multele în care se ajunge la un incident din cauza faptului că un șofer fie nu semnalizează în timp util, fie deloc. 

În traficul urban sunt multe scenarii când agresivitatea verbală pornește de la aceste mici „uitări”. Le putem evita. Cum? Hai să vorbim puțin despre importanța semnalizatoarelor și cât contează acestea, ca forme de comunicare în trafic.

Esența semnalizării: Anunțul intențiilor tale

În trafic, comunicarea defectuoasă față de ceilalți colegi de șosea poate reprezenta prilejul unor incidente neplăcute. Orice manevră trebuie atenționată, spusă, înainte ca aceasta să fie făcută. 

Când semnalizăm?

  • la schimbarea benzilor,
  • la depășire,
  • când virăm,
  • când facem manevre de întoarcere a mașinii.

Atunci când schimbăm benzile sau direcția de mers este necesar să aducem la cunoștință celorlalți șoferi ceea ce vrem să facem. Este probabil ca cel din spatele tău să nu îți poată estima mișcările, mai ales dacă schimbi benzile din scurt. Așa că alege să îți anunți intențiile prin semnalizare și, astfel, să păstrezi o ordine a condusului.

În plus, să nu uităm că semnalizarea este obligatorie, potrivit Codului Rutier. Lipsa semnalizării se sancționează cu amendă contravențională.

Rezultatul semnalizării: Siguranța

Circa 32,4% din șoferii europeni fie semnalizează incorect, fie nu o fac deloc, potrivit unui studiu ACE (Auto Club Europa). Indiferent de motivele pentru care „se scapă” acest gest, semnalizarea din timp ar trebui să fie un reflex al tuturor șoferilor.

Utilizarea regulată a semnalizatoarelor crește gradul de siguranță în trafic pentru tine și pentru ceilalți șoferi.

Alte tipuri de semnale luminoase: Flash-uri și lumina de avarie

Flash-urile pot însemna intenția altui șofer de a-ți spune că se întâmplă ceva la mașina ta, că ești lovit. 

Semnalul de avarie arată: 

  • s-a întâmplat ceva la mașină și trebuie să te oprești 
  • este un pericol în față.

Nu este indicat să folosești semnalul de avarie pe post de scuză atunci când staționezi într-un loc nepermis, cum ar fi pe linia dublă continuă sau în spații atenționate cu indicatorul „Staționarea interzisă”.

Cum semnalizează colegii din trafic

În trafic, întâlnim o mulțime de alți conducători, bicicliști, motocicliști, dar și vehicule cu gabarit ridicat. 

În cazul cicliștilor, semnalul de schimbare a direcției se va face cu ajutorul mâinii, iar camioanele se vor apropia de direcția de mers în funcție de dorința de manevră, așa că fii prudent și acordă-le suficient spațiu în funcție de semnalul pe care aceștia ți-l comunică. 

Dacă știi că ai semnalizatoarele avariate sau chiar nefuncționale, nu amâna reparația lor. Pe lângă riscurile crescute din trafic, poți primi și o amendă pentru lipsa semnalizării sau „improvizații”.

Semnalizează la timp!

Mersul în poziția în care vrei să virezi îi ajută pe ceilalți șoferi să își asigure din timp următoarea manevră. În cazul în care ești pe o stradă cu 3 benzi și te afli pe ultima dintre ele, este important să te deplasezi din timp spre centrul șoselei dacă urmează să virezi la dreapta.

Odată ce ai semnalizat, fii sigur că semnalul se oprește când ai schimbat direcția de mers. În cazul în care vorbim de o defecțiune, totul se poate remedia manual, apoi la service. Este posibil și ca luminile semnalizatoare să nu mai funcționeze. Pentru un raport optim calitate - preț, te așteptăm în magazinul nostru online.

Update cookies preferences